Psykologer mot tobak har påbörjat ett nytt projekt som syftar till att stötta samverkan mellan olika verksamheter inom kommuner för att främja en nikotin & tobaksfri norm bland unga. Målet är att med stöd av hållbarhetsmålen i Agenda 2030 och kommunens egna satsningar, ta fram verktyg och metod för stärkt samverkan, långsiktighet och framgång i arbetet.
Som stöd i projektet har vi anlitat Caroline Byh, som har lång erfarenhet från arbete med Agenda 2030 i kommuner och regioner genom projektet Glokala Sverige, samt från Sluta röka-linjen.
Inledningsvis har vi satsat på några utvalda pilotkommuner. Där vi erbjuder föreläsningar innehållande fakta inom olika områden som beroende, miljö, nikotin, tobak och kopplingen eller snarare krocken med de Globala målen. Vi genomför också workshops där flera olika yrkesgrupper inom kommunen, samt gärna från näringsliv och civilsamhälle, inklusive exempelvis idrottsföreningar m.fl deltar för att gemensamt finna nya vägar för samverkan och på så sätt konkret bidra i arbetet. Värdefullt är att också ta med kommunens redan pågående satsningar och målsättningar för ett minskat tobaks- och nikotinbruk.
Några exempel:
- Resultat från levnadsvaneundersökningar bland unga
- Policys för rök-, tobaks- och/eller nikotinfri arbetstid
- Kommunens efterlevnad av hållbarhetsmålen
- Uppföljning Tobacco Endgame
- Efterlevnad tobakslagen
- Miljöproblem med lustgastuber och vapes
- Tillsyn generellt
Kunskaper och idéer som lyfts fram av deltagande kommuner, kommer att sammanställas och spridas, för att fler kommuner ska ges möjlighet att anamma liknande samverkansformer och arbetssätt.
Förutom att ni kan följa arbetet på vår hemsida, kommer vi att bjuda in till en digital konferens med representanter från deltagande kommunerna och andra experter för att på bästa sätt sprida konkreta tips och goda exempel från hur man som kommun genom bred samverkan kan arbeta för att minska nikotinanvändningen bland unga i Sverige.
Att bara se på hur konsumtionen ökar för varje år är inte en hållbar väg framåt. Nu krävs engagemang och samverkan för att vända utvecklingen.
Vill ni veta mer om projektet, hör av er.
Finns intresse från er kommun att delta hör av er.
Kontakta oss: